Zes verrassende factoren die van invloed zijn op de waarde van je huis

 

Wil jij jouw huis verkopen of ben je gewoon benieuwd wat je woning waard is? Dan is het goed om eens te kijken welke factoren van invloed zijn op de waarde van je huis. De volgende zeven factoren had je vast al zelf bedacht: de grootte, de tuin, de woningmarkt, de algemene staat van de woning, de locatie, de locatie en de locatie (sorry, makelaarsgrapje). Deze factoren samen bepalen voor een groot deel de taxatiewaarde, en daarmee de verkoopwaarde. Maar er is meer. Want wist je dat de volgende opvallende zes factoren ook van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke verkoopprijs?

1. Een slechte interieursmaak

Over smaak valt niet te twisten. Maar dat geldt ook voor de invloed van die jouw interieursmaak heeft op de verkoopprijs van de woning. Wist je dat woningen met een mooi strak design interieur tot wel 12% meer waard zijn dan vergelijkbare woningen met een interieur dat de meeste mensen lelijk vinden? Met name bij woningen in het hogere segment maakt interieur een groot verschil.

Haal dus dat bloemetjesbehang er maar eens af en vervang die vergeelde oude gordijntjes door een paar mooie nieuwe exemplaren. Probeer daarbij een neutrale en trendy stijl aan te houden. Hoe meer mensen het interieur namelijk mooi vinden, hoe hoger de verkoopwaarde kan worden. Verkoop je je woning via Tak Makelaardij? Dan helpen wij met de presentatie van je woning, en indien nodig zullen wij je adviseren over kleine aanpassingen aan het interieur.

2. Bomen

Het geld groeit misschien niet op je rug, maar het groeit wel degelijk aan bomen! Want wist je dat mooi volgroeide bomen rondom een huis ervoor zorgen dat het meer waard wordt? Dit geldt zowel voor bomen in je eigen tuin als voor bomen in de straat en de omgeving. Huizen met bomen zijn meer gewild dan huizen zonder bomen, en zijn hierdoor gemiddeld 7% meer waard dan hun boomloze evenknieën. Dit komt omdat bomen – en begroeiing in het algemeen – de uitstraling van een woning versterken en daarmee het wooncomfort verhogen. Daarnaast zorgen ze voor de nodige verkoeling op warme dagen en kunnen specifieke boomsoorten (denk aan de Japanse Sierkers of een fruitboom) in de tuin dé reden zijn voor kopers om extra hoog te bieden.

Vrijwel alle bomen en struiken zullen automatisch tot een hogere verkoopwaarde leiden. Al zijn er natuurlijk wel wat uitzonderingen. Een hoge rij dichtbegroeide coniferen in een kleine tuin die toch al weinig licht krijgt, is niet zo’n goed idee. Hetzelfde geldt voor bomen met wortels die funderingen en rioolbuizen aantasten. 

3. Straatnaam

Wat maakt de straatnaam nou uit voor de waarde van een huis, horen we je denken. Nou, best veel! Dat er een verband is tussen de naam van de straat en de waarde van de huizen die erin staan, blijkt keer op keer weer uit (weliswaar buitenlandse) onderzoeken. In Australië bleek bijvoorbeeld dat in 11 van de 15 straten met een rare en brutale naam de huizen een stuk goedkoper zijn dan in de buurt. Wanneer je in de VS een huis wilt verkopen in een straat met ‘boulevard’ in de naam, kan je tot wel 36% meer vragen dan wanneer de straatnaam ‘straat’ bevat. Dichterbij huis, in België, zijn woningen in een ‘dreef’ gemiddeld 6% meer waard dan een huis in een ‘straat’ en 8% meer dan in een ‘steenweg’. Nu wil dit natuurlijk niet zeggen dat er een direct oorzakelijk verband zit tussen de straatnaam en de waarde van je woning, maar wij zijn in elk geval blij dat ons kantoor aan de Boulevard de Wielingen in Cadzand ligt, en niet aan de Poepershoek in Steenwijk.

4. Je huisnummer

Net als de straatnaam kan ook je huisnummer van invloed zijn op de aantrekkingskracht van je woning op een bepaalde doelgroep. Aan de overkant van de Noordzee worden huizen met ongeluksnummer 13 bijvoorbeeld voor beduidend minder ponden verkocht dan huizen met andere huisnummers. Wij denken eerlijk gezegd dat nuchtere Hollanders zich niet zo met huisnummers bezighouden, al zou het voor de vaste lezers van de Libelle wel een rol kunnen spelen!

5. Plaats delict

Het zal je niet verbazen dat woningen in wijken met veel criminilateit doorgaans voor minder verkocht worden dan woningen in een omgeving met lage misdaadcijfers. Kopers hechten immers een grote waarde aan veiligheid, wat van invloed is op de waarde. Dit geldt in het bijzonder voor de nabije omgeving. Woon je bijvoorbeeld naast een groepje krakers, die het huisje mooi geel hebben geverfd en gitaar spelen op het dak? Heel gezellig allemaal, maar het zou wel eens nadelig kunnen uitpakken voor de waarde van je woning. Ook wanneer er in de omgeving van een huis een moord of een andere lugubere gebeurtenis heeft plaatsgevonden, zal de waarde dalen. Als het huis zelf plaats van delict is, is deze waardevermindering het grootst. Gelukkig trekt de waarde in deze gevallen in de loop der jaren vanzelf weer bij.

6. Potentieel

Logischerwijs zal een pas gerenoveerd pand een hogere prijs opbrengen dan een huis waar nog flink wat aan moet gebeuren. Toch kan het voor kopers ook juist een voordeel zijn wanneer er nog veel ruimte is voor verbetering. Dit is met name het geval bij wat grotere huizen met een ruim bemeten buitenruimte. De nieuwe eigenaar kan dan lekker z’n gang gaan en bijvoorbeeld een uitbouw realiseren of een riante tuinkamer plaatsen. Ook vinden veel mensen het fijn om iets minder te betalen voor een huis met een verouderde keuken en/of badkamer, om vervolgens deze helemaal naar eigen smaak te renoveren. Door hier als verkopende partij slim op in te spelen, kan je dus een hoop renovatiekosten besparen en onder de streep flink wat extra overhouden. Ook over hoe deze factor de waarde van je huis kan bepalen adviseren we je met plezier.

Tak Makelaardij & Taxaties