Zeven tips voor het verduurzamen van je woning

Het verduurzamen van je woning is altijd een goed idee. En zeker niet alleen omdat je op die manier je steentje bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering. Ook financieel is je huis energiezuiniger maken een van de slimste dingen die je kan doen. Je energierekening gaat er namelijk flink door omlaag, terwijl je woningwaarde er flink door zal stijgen. Hierdoor verdient een investering in verduurzaming zich binnen de kortste keren vanzelf terug. Toch is je huis duurzamer maken allesbehalve gratis, én weten veel mensen niet waar ze moeten beginnen. Om je op weg te helpen hebben wij van Tak Makelaardij de zeven belangrijkste tips op een rijtje gezet, inclusief informatie over subsidies en andere financieringsmogelijkheden.

 

1. Begin met isoleren

Als woningeigenaar zijn er tegenwoordig ontzettend veel manieren om te verduurzamen. Denk aan zonnepanelen laten plaatsen, overschakelen op een warmtepomp, een zonneboiler installeren of elektrisch gaan koken. De meest simpele en meest effectieve manier om te verduurzamen is echter isoleren. Want alle energie die je niet verliest, hoef je ook niet te betalen. Een gemiddeld huis verliest maar liefst 20% van de warmte door de muur. Met het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie kun je dus direct flink besparen, terwijl dat een klusje van niets is. Naast muurisolatie kun je ook denken aan dakisolatie, vloerisolatie en laten plaatsen van HR++ of triple glas.

2. Schakel een energie-adviseur in

Wanneer je onlangs een huis hebt gekocht, is het energielabel van je woning bekend en ben je in het bezit van een energierapport. Hierin lees je hoe de woning op dit moment presteert en wat je kan doen om de energieprestaties te verbeteren. Heb je nog geen energielabel? Dan is het slim om een energieadviseur in te schakelen. Op die manier krijg je direct inzicht in de verbeterpunten en weet je zeker dat je effectieve besparingsmaatregelen neemt!

3. Combineer onderhoud en verduurzaming

Door het onderhouden van je woning te combineren met duurzaamheidsmaatregelen kan je dubbele kosten besparen en heb je bovendien maar één keer gedoe. Ben je bijvoorbeeld toe aan nieuwe dakbedekking? Dan is het slim om ook direct het dak te isoleren en zonnepanelen te laten plaatsen. Hetzelfde geldt voor het laten schilderen van kozijnen: misschien is het slimmer om direct kunststof kozijnen met HR+++ glas te plaatsen. En heb je verbouwplannen? Ook dan is dit het perfecte moment om een duurzaamheidsslag te slaan. Laat die nieuwe keuken bijvoorbeeld leveren met een inductiekookplaat, of combineer het plaatsen van een dakkapel met zonnepanelen en extra dakisolatie.

4. Wek je eigen energie op met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak (of in de tuin) wek je je eigen elektriciteit op, waardoor je energierekening dus omlaag gaat. Ook ben je op deze manier niet meer zo afhankelijk van de sterk fluctuerende energieprijzen. Doorgaans verdienen zonnepanelen zich binnen 5 tot 7 jaar terug. Dit gaat uiteraard nog sneller als de energieprijzen de komende jaren nog verder stijgen, en als je gebruik maakt van speciale regelingen en subsidies. Houd bij het plaatsen van zonnepanelen wel rekening met de voorwaarden van je energieleverancier en bedenk dat in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig is.

5. Ga van het gas af

Alles wat je met gas kan, kan je ook met elektriciteit: koken, je huis verwarmen en water verhitten. Met name wanneer je zelf ook elektriciteit opwekt met zonnepanelen, is het vervangen van gasinstallaties door elektrische installaties een voordelige en duurzame keuze. Het gasfornuis kan zoals gezegd vervangen worden door inductie en de cv-ketel door een (hybride) warmtepomp en/of zonneboiler. Uiteraard is het ook in deze gevallen slim om onderhoud te combineren met verduurzamen, bijvoorbeeld wanneer de cv-ketel aan het eind van zijn levensduur is gekomen. En ben je uitgekeken op je oude vloer? Denk dan eens aan vloerverwarming onder je nieuwe vloer.

6. Vraag subsidie aan voor het verduurzamen van je woning

Hoewel je energiebesparende maatregelen vanzelf terugverdiend, kosten de meeste maatregelen wel een behoorlijke smak geld. Om het jouw als huiseigenaar wat aantrekkelijker en vooral goedkoper te maken, heeft de overheid diverse subsidies en fiscale regelingen in het leven geroepen waar je gebruik van kan maken.

Houd er wel rekening mee dat er per energiebesparende maatregel vaak verschillende regelingen zijn, en dat deze in de loop der jaren ook nog eens worden aangepast. Ook kan het zijn dat je voor het een bij de gemeente moet zijn, terwijl andere landelijk of per provincie geregeld zijn. Om je echter alvast wat op weg te helpen, zijn hier de meest interessante subsidies en regelingen voor 2022:

-          Voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen kun je gebruikmaken van een landelijke subsidie: de ISDE. Als je minimaal twee maatregelen treft, kun je tot 30% van je investering terugkrijgen.

-          Laat je je huis isoleren door een vakman? Dan hoef je maar 9% btw te betalen over het arbeidsloon, in plaats van de gangbare 21%.

-          De btw voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen kan je terugvragen bij de belastingdienst. Dat scheelt dus 21%!

-          Doe hier ook de subsidiecheck om te zien of er op dit moment subsidies van de Gemeente Sluis of de Provincie Zeeland zijn waarvoor je in aanmerking komt.

7. Leen voordelig

Heb je nog niet gespaard of gebruik je je spaargeld liever voor andere dingen. Geen zorgen, ook dan kun je aan de slag met het verduurzamen van een woning. Bij het Nationaal Wamtefonds kan je terecht voor een zogenaamde Energiebespaarlening. Dit is een speciale lening voor energiebesparende maatregelen, met aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente. Hiermee kun je tot maximaal € 65.000 lenen. Een mooi bedrag om je eigen duurzaamheidsreis te kickstarten, maar let op: geld lenen kost geld!

Tak Makelaardij & Taxaties