Waarde van je huis verhogen? Met deze acht investeringen doe je het (niet) slim!

Stel je voor. Je gaat je huis verkopen, maar er zijn enkele gebreken. Omdat je er natuurlijk een zo hoog mogelijk prijs voor wilt, is het over het algemeen slim om te investeren in het onderhoud van je woning. Hierdoor wordt je woning aantrekkelijker voor kopers en zo verhoog je dus de waarde van je huis. Maar let op: niet iedere investering zal zichzelf terugbetalen. Kijk dus uit dat je niet meer aan onderhoud uitgeeft dan dat je aan extra verkoopwaarde mag verwachten. Benieuwd welke investeringen in je woning zichzelf terugverdienen bij de verkoop? En welke juist niet? Lees dan snel verder. 

 

1. Schilderwerk

Het schilderwerk is het visitekaartje van je woning. Met name de staat van het buitenschilderwerk is ontzettend belangrijk voor de eerste indruk die potentiële kopers van je woning krijgen. Wanneer deuren en kozijnen strak in de lak zitten, straalt dat af op de gehele woning en de algemene beoordeling van de staat van het huis. Andersom zal afbladderende verf kopers het idee geven dat er vast meer gebreken zijn. 

Is het dus alweer een tijdje geleden dat er geschilderd is? Dan raden we aan dit te (laten) doen voor de bezichtigingen plaatsvinden. Laat ook kleine houtrotreparaties uitvoeren en kies voor neutrale kleuren. Dit is een investering die zichzelf zeker zal terugverdienen.

2. Keuken renoveren

Regelmatig krijgen wij de vraag van mensen of het slim is de keuken te renoveren voor we het te-koop-bordje in de tuin zetten. Ons antwoord is negen van de tien keer nee. Het plaatsen van een nieuwe keuken is namelijk vaak duurder dan de waardevermeerdering van je huis dat het oplevert. Dit is omdat een keuken erg persoonlijk is. Niet iedere keuken valt even goed in de smaak bij kopers, en dat drukt de waarde. Beter is het dus meestal de bestaande keuken te laten zitten, en kopers de vrijheid te geven zelf een nieuwe keuken te laten installeren.

Wel is het altijd slim kleine reparaties uit te voeren. Denk aan kapotte deurgrepen, een lekkende kraan of een defecte vaatwasser. Ook wanneer de keuken al tientallen jaren oud is, raden we aan om in ieder geval optisch het één en ander aan te passen. Dit zal de algemene uitstraling en daarmee de verkoopopbrengst ten goede komen.

3. Lekkages repareren

Met het oog op gevolgschade is het nooit slim om lekkages niet te laten repareren. Of het nu gaat om een lek dak, een lekke afvoer of een lekke waterleiding, waterschade kan tot grote problemen leiden. Denk aan vochtschade, houtrot en schimmel. Kopers weten dit en daarom zijn lekkages vaak een absolute dealbreaker. Heb je dus ergens een lekkage in huis? Of is er nog zichtbare schade aanwezig aan muren of plafonds? Dan adviseren we om de lekkage zo snel mogelijk te verhelpen en alle gevolgschade ook aan te pakken. Verwijder in ieder geval schimmels en verf de aangetaste ondergrond indien nodig opnieuw.

4. Cv-ketel vervangen

Hangt er bij jullie nog een verouderde cv-ketel? Dan drukt dit de waarde van de woning. Oudere cv-ketels hebben namelijk meer onderhoud nodig en leiden tot hogere stookkosten. Dat zijn dingen waar kopers vaak niet op zitten te wachten. Toch adviseren wij tegenwoordig meestal niet om een oude ketel te vervangen, omdat de investering zich slechts deels zal terugbetalen. Er zijn tegenwoordig immers meer manieren om huizen energiezuiniger en duurzamer te maken. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers, wtw-installaties en warmtepompen. Grote kans dat een koper wil investeren in dit type installaties en helemaal geen cv-ketel meer nodig heeft. Die nieuwe cv-ketel heeft dan dus geen enkele meerwaarde!

5. Tuin opknappen

Net als het buitenschilderwerk speelt ook de tuin een enorm grote rol bij het vormen van een eerste indruk van het huis. Is de tuin netjes en aan kant? Dan zullen mensen die komen bezichtigen direct een stuk enthousiaster zijn dan wanneer het een rommeltje is. Wij raden daarom aan om ervoor te zorgen dat de tuin er mooi verzorgd uitziet. Je hoeft echt geen professionele tuinarchitect en hovenier te laten komen, maar het planten van een paar kleurrijke bloemetjes (lavendel is altijd goed) en wat struikjes kan wonderen doen. Haal ook al het onkruid weg, net als stapels tegels, dakpannen of andere rommel. En heb je veel gras? Maai het dan, maar laat het verder vooral liggen, want de meeste kopers (vooral die met kinderen) zijn hier dol op!

6. Badkamer renoveren

Voor het renoveren van badkamers geldt in principe hetzelfde als voor keukens: smaken verschillen. Wees daarom terughoudend met het opknappen van de badkamer. Wanneer deze echt gedateerd is, is het wel slim om met het oog op het totaalplaatje wat aanpassingen te doen. Maar een badkamer van pakweg vijf tot tien jaar oud zouden wij altijd laten zitten. De kans is immers groot dat de nieuwe eigenaar toch liever een andere kleur tegeltjes wil, een ander model ligbad of juist helemaal geen ligbad en lekker veel ruimte. Zorg er uiteraard wel voor dat de badkamer schimmelvrij, kalkvrij en mooi fris en schoon is.

7. Huis isoleren

Een goed geïsoleerd huis heeft een hogere verkoopwaarde (en een hogere taxatiewaarde) dan een slecht geïsoleerd huis. Isolatie zorgt immers voor minder warmteverlies in de winter, waardoor de energierekening binnen de perken blijft en het lekker warm blijft. In de zomer houdt isolatie je huis juist lekker koel. Toch kun je beter niet extra isolatie aanbrengen voordat je een huis in de markt gaat zetten. De nodige investeringen in glas, kozijnen, isolatiematerialen en werkuren haal je er namelijk meestal niet uit. 

8. Kleine reparaties uitvoeren

De meest eenvoudige manier om de verkoopwaarde van je huis te verhogen, is door kleine mankementen aan te pakken. Kleine beschadigingen of mankementen geven bezichtigers namelijk een negatieve indruk, terwijl je ze snel en goedkoop kan oplossen. Dit zijn dus meestal reparaties die je als doe-het-zelver prima zelf kunt doen, zelfs als je twee spreekwoordelijke linkerhanden hebt. Denk aan:

  •       Het herstellen van losse plinten
  •        Trapleuning vastmaken
  •        Kapotte lampen vervangen
  •        Het smeren van hang- en sluitwerk
  •       Gordijnrails repareren
  •       Kapotte of verschraalde vloerbedekking vervangen

 

Wil jij ook je woning verkopen en wil je meer weten over welke investeringen in jouw unieke geval slim zijn om de waarde van je huis te verhogen? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij helpen je met plezier.

Tak Makelaardij & Taxaties