Huis kopen en verkopen: waar begin je mee?

Verhuis je van een koopwoning naar een andere koopwoning? Dan heb je twee opties. Ofwel verkoop je eerst je oude huis voordat je een nieuw huis koopt. Of je doet het andersom: eerst kopen en dan verkopen. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen en in beide gevallen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van beide opties, leggen we uit waar je rekening mee moet houden en krijg je handige tips om soepel en slim van woning te wisselen.

 

 

Eerst verkopen, dan kopen

Eerst je eigen huis verkopen en dan een ander huis kopen is de meest veilige manier om door te stromen naar een andere woning. Bovendien weet je precies wat je budget is voor je nieuwe woning. Toch is ook deze optie niet geheel zonder (financiële) risico’s. Door hier slim mee om te gaan kun je deze risico’s echter wel tot een minimum beperken.

Voordelen eerst verkopen en dan kopen

-          Je weet precies wat je budget is voor je nieuwe huis.

-          Je loopt geen risico op dubbele hypotheeklasten.

-          Je hebt een betere onderhandelingspositie bij zowel de verkoop van je oude huis als de aankoop van je nieuwe. Bij de verkoop van de oude woning sta je niet onder tijdsdruk, en bij de aankoop van de nieuwe woning weet je hoeveel je kunt bieden.

Nadelen eerst verkopen

-          Je droomhuis zou verkocht kunnen zijn voordat de verkoop van je oude huis rond is

-          Vindt de sleuteloverdracht van je oude huis plaats voor je een nieuw huis hebt gevonden en erin kan? Dan moet je op zoek naar een tussenoplossing en twee       keer verhuizen.

Let op meeverhuizen hypotheek

Wanneer je een nieuw huis koopt, kun je (de voorwaarden van) je oude hypotheek laten meeverhuizen en dus ook van fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek blijven profiteren. Dit kan ook als er een tijdje tussen de verkoop van je oude huis en de aankoop van je nieuwe huis zit. Houd er echter rekening mee dat deze tijd niet te lang kan zijn. De meeste hypotheekverstrekkers houden hier één jaar voor aan. Heb je na die tijd nog geen ander huis? Dan kun je je oude hypotheek niet blijven aanhouden.

Ontbindende voorwaarden

Het kan verstandig zijn om ontbindende voorwaarden in de verkoopovereenkomst van je woning op te nemen. Je kunt bijvoorbeeld een termijn opnemen waarbinnen je de verkoop kunt ontbinden als je nog geen nieuwe woning hebt gevonden. Dit biedt zekerheid, maar het maakt je woning ook minder aantrekkelijk voor de koper. Hierdoor zou deze van de koop af kunnen zien of een lager bedrag bieden.

Eerst kopen en dan verkopen

Uit onderzoek van Funda bleek dat 77% van de doorstromers in het jaar 2021 eerst een nieuwe woning kocht voordat ze hun oude huis verkochten. Eerst kopen en dan verkopen is dan ook een slimme optie in een overspannen woningmarkt. Je bent immers zeker van een nieuwe woning, en loopt weinig risico lang met je oude woning te blijven zitten. Toch kan het verkopen van je oude woning langer duren dan je zou willen, met dubbele hypotheeklasten tot gevolg.

Voordelen eerst kopen en dan verkopen

-          Je loopt geen risico tijdelijk zonder huis te komen zitten en moet dus ook geen tussenoplossing zoeken of twee keer verhuizen.

-          Je kunt direct je droomhuis kopen.

-          Je hebt extra tijd om bijvoorbeeld te verbouwen.

Nadelen eerst kopen

-          Je onderhandelingspositie bij de aankoop van het nieuwe huis is wat minder sterk, omdat je niet precies weet hoe groot je budget is.

-          Er komt wat meer druk op de verkoopopbrengst van je oude woning te liggen. Dit kan stressvol zijn.

-          Zolang je de oude woning niet verkoopt, heb je dubbele hypotheeklasten. Bij de hypotheekvestrekker zul je moeten laten zien dat je deze lasten kunt dragen.

Overbruggingshypotheek

Anno 2022 is de kans groot dat de waarde van je oude woning hoger is dan je hypotheek. Je hebt dus overwaarde, en die kan je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Wanneer je eerst koopt, kun je deze overwaarde gebruiken door een overbruggingshypotheek af te sluiten. Op het moment dat je dan je oude huis verkoopt, los je met de overwaarde de oude hypotheek en de overbruggingshypotheek af. Puntje van aandacht: de rente dit soort hypotheken is vaak hoger dan bij een normale hypotheek.

Dubbele hypotheekrenteaftrek

Tegenover die extra hypotheekkosten staat dan wel weer een extra fiscaal voordeel. Je kunt namelijk de hypotheekrente die je betaalt voor beide hypotheken tot drie jaar lang aftrekken bij de belastingdienst. Dubbele hypotheekrenteaftrek dus.

Ontbindende voorwaarden

Ook wanneer je eerst koopt kun je als voorwaarde in de koopovereenkomst laten opnemen dat de koop niet doorgaat wanneer je binnen een bepaalde termijn je oude huis niet verkocht krijgt. Dit biedt natuurlijk zekerheid, maar vermindert ook de kans dat je bod wordt geaccepteerd. Een verkoper zal immers liever verkopen aan iemand die deze voorwaarde niet stelt.

Oude woning verhuren

Verhuis je naar je nieuwe woning terwijl je oude woning nog niet is verkocht? Dan staat je oude huis dus tijdelijk leeg. Het kan dan slim zijn om deze tijdelijk te verhuren, totdat je een koper hebt gevonden. Bedenk wel dat je hiervoor toestemming van de hypotheekverstrekker nodig hebt. Ook moet het huurcontract aan strenge voorwaarden voldoen en kan je de hypotheekrente van de hypotheek van een verhuurd huis niet aftrekken.

Eerst kopen of verkopen? Wij adviseren je graag.

Of je in jouw geval beter eerst een huis kunt kopen en dan verkopen, of juist andersom, is dus heel persoonlijk. Het is afhankelijk van diverse factoren, zoals je financiële mogelijkheden, de staat van de huizenmarkt in jouw regio (met name de verwachte verkoopsnelheid), je huidige hypotheek en of je wellicht al een droomhuis of een droomkoper voor je oude huis hebt gevonden. Daarbij kan je natuurlijk ook min of meer gelijktijdig kopen en verkopen, als je al een nieuw huis en een geschikte koper hebt gevonden. De volgorde is dan wat minder van belang. Wil je meer weten over het verkopen van je oude woning in de regio West-Zeeuws-Vlaanderen en de aankoop van een nieuwe? En wat in jouw situatie het slimst is? Aarzel dan niet om even contact op te nemen. Wij helpen je graag.

Tak Makelaardij & Taxaties