Vier redenen om je huis te verkopen in de zomer

Komend weekend beginnen officieel de Nederlandse zomervakanties. Wij krijgen regelmatig de vraag van mensen of dit nu een goed moment is om een woning te verkopen. Of is het beter om nog even te wachten? In onze ogen is de zomer een uitstekend moment om je huis te verkopen. Waarom? Dat lees je hier. Dit zijn vier goede redenen om een huis te verkopen in de zomer.

Aantrekkelijke presentatie

Een belangrijk voordeel van je woning te koop aanbieden in de zomer, is dat je huis er nu op zijn mooist uitziet. De tuin staat vol in bloei en de omgeving is mooi groen. Met name wanneer het huis beschikt over een grote tuin of wanneer de woning omgeven is door de natuur kan dit heel veel doen. Bij appartementen en stadswoningen is dit effect minder, maar ook die zien er aantrekkelijker uit met veel groen op de achtergrond. Daarnaast profiteert iedere woning van de hogere lichtintensiteit in de zomer. Huizen worden hier lichter en optisch ruimer van. De zomer is daarom de beste tijd om woningpresentatiefoto’s te maken. Ook is het eenvoudiger om bij bezichtigingen direct indruk te maken. Het is voor kopers immers net iets fijner om begroet te worden door een bloeiende tuin dan door de miezerregen.

Verkoop je een woning in de buurt van de zee en het strand? Dan is het helemaal slim om dit in de zomer te doen! De locatie is in dit geval een groot pluspunt, en nog meer in de zomer dan in de winter. Want hoewel je ook ’s winters heerlijk kunt struinen en uitwaaien op het strand, zullen de meeste kopers pas echt enthousiast worden van het strand op een warme zomerdag, met spelende kinderen, voorbijvarende plezierbootjes en een vuurrode zon die aan het eind van de dag langzaam wegzakt in de zee.

In de zomer heb je vaak meer tijd

Het verkopen van een woning is niet niks. Het is vaak een emotionele gebeurtenis, waar veel bij komt kijken en waarbij het om veel geld gaat. Dat is in de zomer niet anders, maar het scheelt wanneer je even niet hoeft te werken, de kinderen niet naar school hoeft te brengen en in het algemeen meer vrije tijd hebt. Niet alleen heb je tijdens je vakantie meer tijd om alles goed uit te zoeken en al het nodige goed te regelen. Ook is het fijn om even niets anders aan je hoofd te hebben waar je je op moet concentreren. Want zelfs al loopt het hele verkooptraject perfect op rolletjes, het blijft spannend en kan ertoe leiden dat je niet altijd even makkelijk in slaap valt. Dan is het fijn als niet om 7.00 de volgende ochtend de wekker weer gaat!

Kopers hebben meer tijd

Niet alleen jijzelf zal in de zomer meer tijd hebben. Ook potentiële kopers hebben meer tijd. In de zomer zijn er niet per se meer mensen op zoek naar een huis, maar de mensen die op zoek zijn, zijn vaak wel serieuzer en zoeken harder. Veel huizenzoekers wachten, net als jij als huizenverkoper, bewust tot het moment dat ze even wat minder om handen hebben. In de zomervakantie worden ze dan actief: ze bekijken advertenties en plannen zoveel mogelijk bezichtigingen. Daarnaast is er ook een grote groep woningzoekenden die niet per se in de vakantie een huis wil kopen, maar die tijdens de vakantie wel meer gaat zoeken. Als jouw woning hen dan aanspreekt, is het inplannen van een bezichtiging vaak het eerste wat ze doen als ze terugkomen.

Omdat het in de zomer bovendien langer licht is, hebben kopers ook in de avond nog alle tijd om te komen bezichtigen. Bij Tak Makelaardij houden wij ’s zomers dan ook vaak in de avond nog bezichtigingen. Met name voor mensen die juist geen vakantie hebben is dit een uitkomst: zij hoeven dan geen vrije dag op te nemen om het huis te komen bekijken.

Fijn verhuizen en klussen

Tot slot zijn de zomermaanden ook een fijn moment om te verhuizen en eventueel wat kleine klusjes uit te voeren aan je oude (of nieuwe) woning. Ook hier heb je meer tijd voor wanneer de kinderen niet naar school moeten en je zelf niet naar je werk gaat. Daarnaast helpt het weer vaak een handje mee. Het kan natuurlijk altijd eens regenen en tropische temperaturen zijn ook niet ideaal, maar omdat het weer in de zomer vaak wat voorspelbaarder is dan in de wintermaanden kun je hier omheen plannen. En wat voor jou geldt, geldt ook voor potentiële kopers: die zullen ook liever verhuizen als de zon schijnt dan wanneer het stormt of sneeuwt. Dit kan een factor zijn die net de doorslag geeft bij het uitbrengen van een bod in zomer.

Moet ik mijn huis verkopen in de zomer?

Of de zomerperiode voor jou de ideale verkoopperiode is, ligt natuurlijk ook aan andere factoren. Het is vooral belangrijk dat het voor jou persoonlijk goed uitkomt. Met woningwaardes die hoger zijn dan ooit en nog steeds gunstige hypotheekrentes is dit sowieso het perfecte moment om een woning te verkopen en wellicht te verhuizen. Maar wij verwachten dat dit over een paar maanden ook nog wel het geval zal zijn. Dus kortom: een huis verkopen in de zomer is om een verschillende redenen een heel goed idee. Staar je echter niet blind op het seizoen, maar verkoop op het moment dat het jou uitkomt!  

Tak Makelaardij & Taxaties