Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht in alle woningen

Huizenbezitters, verhuurders en verkopers opgelet: vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen. Vanaf 2003 waren ze al verplicht in nieuwbouwwoningen, maar vanaf nu moeten dus ook alle bestaande woningen zijn voorzien van deugdelijke brandmelders. Een goede zaak, want rookmelders redden levens. In dit artikel gaan we in op de nieuwe wetgeving en geven we praktische handvaten om ook jouw woning veiliger te maken en te voorzien van rookmelders. 

 

 

Een kleine aanpassing met grote impact

Woningbranden eisen jaarlijks gemiddeld 31 doden in ons land. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, sterven mensen in de meeste gevallen niet door het vuur, maar door de rook. Onderzoeksbureau TNO becijferde dat rookmelders ieder jaar gemiddeld dertien levens kunnen redden. Logisch, want een rookmelder begint al te loeien bij een beginnende brand. Daardoor wordt je niet pas wakker op het moment het hele huis al in brand staat, maar ver daarvoor, op het moment je nog makkelijk kunt wegkomen (of zelfs kan blussen). Een paar rookmelders kosten bovendien slechts enkele tientjes kosten (inclusief batterij) en je plaatst ze binnen enkele minuten. Oftewel: een kleine aanpassing met een grote impact!

Waar moeten de rookmelders hangen?

Op iedere verdieping van de woning moet minstens één rookmelder hangen. Dit wil dus zeggen dat je bij een normale eengezinswoning met drie verdiepingen drie rookmelders hebt. Bij een appartement heb je minstens één rookmelder nodig. Een uitzondering zijn kamerwoningen, zoals studentenkamers: in dit geval moet er in iedere kamer een brandmelder aanwezig zijn. De rookmelders moet je ophangen aan het plafond (rook stijgt op) in de vluchtroutes. Oftewel: in de gangen en op de overloop. De brandweer raadt tevens aan om rookmelders op te hangen in slaapkamers, maar dit is dus niet verplicht.

Een aantal tips bij het ophangen van rookmelders zijn verder:

-        Probeer de brandmelder in het midden van het plafond te hangen, minstens 50 centimeter van een muur.

-        Hang de rookmelder minstens 30 centimeter van een lamp vandaan. Op die manier voorkom je vervuiling van de melder door het stof dat de lamp aantrekt.

-        Schroef de rookmelders vast met meegeleverde schroeven, of maak gebruik van dubbelzijdige plaktape.

-        Plaats de rookmelder niet in de buurt van ventilatoren, verwarmingen en op vochtige plekken, zoals boven de vaatwasser.

-        Plaats de rookmelder ook niet te dicht bij het fornuis. Zo voorkom je dat hij iedere keer afgaat als je staat te wokken.

Welke brandmelders moet ik hebben?

Volgens de nieuwe wet moeten rookmelders in woningen voldoen aan het Europese keurmerk EN 14604. Overigens geldt dit ook voor alle rookmelders die in Nederland verkocht mogen worden. Dus tenzij je jouw rookmelders aanschaft op obscure Chinese websites of de plaatselijke rommelmarkt, hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van je gekochte rookmelder.

Uiteraard zitten er wel verschillen tussen ‘budget’ rookmelders van 7 euro en die van 30 euro. De wat duurdere melders zijn vaak ook voorzien van koolmonoxidemelders en zijn aan elkaar te koppelen. Bij brand op zolder gaat dan ook de melder op de overloop af, waardoor je eerder wakker wordt. Een ander puntje waar je rekening mee moet houden, is de levensduur van de accu of batterij. Want een brandmelder van zeven euro lijkt goedkoop, maar als je daar om de twee jaar een nieuwe batterij in moet steken, ben je toch echt goedkoper uit met een melder van dertig euro die tien jaar mee gaat.

Eigenaar, verkoper of verhuurder is verantwoordelijk voor plaatsing

Volgens de wet is de eigenaar van de woning verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Bij verhuurde woningen is dit dus de verhuurder. Wel zijn de huurders verantwoordelijk voor het onderhoud en dienen zij dus bijvoorbeeld tijdig batterijen te vervangen. Bij de verkoop van een woning is het de verkoper die moet zorgen dat er rookmelders hangen in de woning. Voor een paar tientjes zullen weinig kopers er een halszaak van maken, maar in theorie kan de verkoper hierdoor worden verweten een woning aan te bieden die door een gebrek niet veilig kan worden bewoond.

Rookmelders en de verzekering

De handhaving van de nieuwe regels is in handen van de gemeentelijke ambtenaren, maar het is natuurlijk de vraag of hier überhaupt op gecontroleerd zal worden. En hoewel rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn, zullen in eerste instantie ook de polisvoorwaarden van inboedel- en opstalverzekeringen niet veranderen. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie ook zonder rookmelders verzekerd zult blijven tegen brandschade. Het is echter de verwachting dat verzekeraars vroeg of laat ook gaan eisen dat je brandmelders in huis hebt. Ons advies is dan ook om niet te wachten en zo snel mogelijk rookmelders in huis te halen, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Vooral voor je eigen veiligheid.  

Tak Makelaardij & Taxaties