Zes tips om je huis te verkopen in een afkoelende woningmarkt

Onder invloed van de hoge inflatie, de stijgende hypotheekrentes en de angst voor meer economisch zwaar weer, zien we dat de woningmarkt het afgelopen half jaar wat is afgekoeld. Kopers zijn meer afwachtend geworden. Dit leidt ertoe dat minder bezichtigingen ingepland worden, dat mensen minder snel bieden en dat het aantal forse overbiedingen ook afneemt. En hoewel de woningmarkt nog steeds behoorlijk oververhit is, wordt het door deze ontwikkelingen (nog) belangrijker om je woning optimaal te presenteren. Lees hier hoe het precies zit met de afkoelende woningmarkt en ontdek zes tips voor een perfecte woningpresentatie.

 

 

Afkoelende woningmarkt?

Wanneer we naar de gemiddelde verkoopprijs van woningen kijken, is er eigenlijk geen sprake van afkoeling. Eerder van een minder snelle opwarming. In het tweede kwartaal was de gemiddelde prijs van een woning 3,5 % hoger dan in het eerste kwartaal, en zelfs 10,6 % hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Maar zeer zeker: in vergelijking met de meer dan 20 % op jaarbasis waar we bijna gewend aan waren geworden, kan je spreken van een kleine kentering.

Wat duidelijker zien we de afkoeling in de achterliggende cijfers over de Nederlandse woningmarkt. Zo maakte de NVM onlangs bekend dat in het tweede kwartaal van dit jaar 42 % meer huizen te koop staan dan vorig jaar. Ook het aantal bezichtigingen en biedingen per huis daalde fors. Waar vorig jaar nog gemiddeld 12,5 mensen kwamen kijken, zijn er dan nu 7,3. Het aantal biedingen per huis liep terug van zes naar vier. En uit de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat Nederlanders afgelopen juli maar liefst 36 % minder nieuwe hypotheken hebben aangevraagd dan in juli vorig jaar. Kortom: reden te meer om als woningverkoper je beste beentje voor te zetten!

1. Style strak en trendy

Zorg er om te beginnen voor dat je woning er strak, netjes en een beetje trendy uitziet. Je hoeft er echt geen prijswinnende stylist voor in te huren, maar zorg er wel voor dat je woning er aantrekkelijk uitziet voor een gemiddelde koper. Op die manier zullen kopers zichzelf onbewust eerder in de woning zien intrekken, waardoor ze eerder geneigd zijn een bezichtiging in te plannen en daarna een bod uit te brengen. Concreet adviseren we om alles wat er slonzig en onverzorgd uitziet weg te halen of indien mogelijk te vervangen. Denk aan gerafelde gordijnen, lekkende kranen, versleten trapleuningen en kapot hang- en sluitwerk. En vergeet ook zeker de tuin niet te verzorgen. Dit is immers het eerste wat potentiële kopers zullen zien als ze aankomen!

2. Zorg voor licht

Iedereen wil graag ruim wonen. Hoewel je als verkoper moeilijk het aantal vierkante meter woon- of perceeloppervlak kan vergroten, kan je de woning wel degelijk groter laten aanvoelen. Hoe? Door te zorgen voor veel licht. Licht geeft een ruimtelijk effect en zorgt bovendien voor een frisse en meer opgetogen sfeer in huis. Maak dus de promotiefoto’s en eventueel een filmpje midden op de dag, bij voorkeur bij goed weer. Probeer ook bezichtigingen op zonnige momenten in te plannen. En verkoop je een huis dat van zichzelf toch vrij donker is? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van wit, verf indien nodig een muur wit en zorg dat de gordijnen helemaal open zijn. 

Bonustip: hang een paar extra spiegels in huis om je woning niet alleen groter, maar ook lichter te laten lijken.

3. Een likje verf kan nooit kwaad

Met name slijtage aan het binnen- en buitenschilderwerk kan je woning een onverzorgde uitstraling geven. En dat terwijl het een kleine moeite is om te zorgen dat het schilderwerk er spik en span bij staat. Wil je dus jouw woning snel en voor de beste prijs verkopen en mankeert er nog wat aan het schilderwerk? Pak dit dan aan alvorens je huis te koop te zetten of laat eventueel een schilder komen. Zorg er vooral voor dat schilderwerk dat prominent in het zicht komt in goede staat is. Denk aan de voordeur en de kozijnen op de begane grond. Ook vochtplekken en schimmel kun je het beste even overschilderen!

4. Professionele foto’s (en filmpjes)

Het eerste waar mensen naar kijken als ze je woningadvertentie openen, zijn de foto’s. Zorg er daarom voor dat deze foto’s van de allerhoogste kwaliteit zijn. Dat wil zeggen: gemaakt met een professionele camera, met goede belichting en vanuit de juiste hoek. Het is slim om zoveel mogelijk foto’s te plaatsen, maar je hoeft echt niet ieder hoekje van je woning vast te leggen. Op die manier laat je nog iets over aan de verbeelding en wek je nieuwsgierigheid op. En wil je nog extra opvallen? Maak dan een of meerdere filmpjes van je huis. Zo til je de presentatie naar een nog hoger niveau.

5. Geef geen bakken met geld uit

Met bovenstaande tips kun je jouw woningpresentatie met minimale middelen een flinke boost geven. Het kan echter ook verleidelijk zijn om toch nog wat meer te investeren in de verkoopbaarheid van je woning. Denk aan het plaatsen van een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Dat zouden we in de meeste gevallen toch afraden. Badkamers en keukens zijn namelijk erg aan smaak onderhevig. Wat jij mooi vindt, vindt een koper misschien wel helemaal niets. Kleine reparaties aan de keuken en badkamer zijn altijd goed, maar kijk uit met dure investeringen. De kans is groot dat je die er nooit uit zult halen!

6. Schakel een deskundige makelaar in

Strikt genomen is het best mogelijk om zelf je huis te verkopen. De praktijk leert echter dat dit vaak erg veel gedoe oplevert en dat het bedrag dat aan makelaarskosten bespaard wordt, verloren gaat aan een minder hoge verkoopopbrengst. Daarom is het in vrijwel alle gevallen beter om de deskundige hulp in te roepen van een ervaren makelaar. Een makelaar die je van A tot Z begeleidt en zorgt voor een maximale verkoopwaarde. Verkoop je je woning in West-Zeeuws-Vlaanderen? Dan ben je bij Tak Makelaardij altijd welkom. Meer weten? Lees hier meer over ons makelaarskantoor. Graag tot snel!

Tak Makelaardij & Taxaties