Nieuw taxatierapport per 1 juli 2021

Meer aandacht voor energieprestaties en de bouwkundige staat

Vanaf 1 juli 2021 wordt het nieuwe modelrapport voor NWWI-gevalideerde taxaties in gebruik genomen. In dit nieuwe taxatierapport is meer aandacht voor de energetische prestaties van een woning en de bouwkundige staat waarin deze verkeert. Daarnaast heeft de wollige makelaarstaal plaatsgemaakt voor helder en duidelijk taalgebruik dat iedereen kan begrijpen, waardoor het nieuwe rapport straks een stuk fijner wegleest. 

Om vanaf juli nog steeds gevalideerde taxaties te mogen aanbieden, moeten taxateurs een opleiding volgen en een nieuw certificaat halen. We kunnen u met trots meedelen dat onze eigen Register-Taxateur Peter Tak dit nieuwe certificaat reeds behaald heeft. Ook in de toekomst kunt u dus bij ons terecht voor een taxatierapport dat door alle officiële instanties en geldverstrekkers wordt geaccepteerd. Wat er precies veranderd is vertellen we u met plezier. 

 

Meer aandacht voor de bouwkundige staat

Bij het bepalen van de waarde van een woning werd altijd al aandacht besteed aan eventuele gebreken, te verwachten onderhoudskosten en de algemene bouwkundige staat van de woning. In het nieuwe modelrapport worden de waarnemingen van de taxateur echter uitgebreider en meer gestructureerd vastgelegd, zodat u en andere belanghebbenden direct een goed beeld krijgen van de staat van de woning.

In het nieuwe taxatierapport ziet u straks overzichtelijk wat de onderhoudsstaat is per onderdeel van de woning, welke eventuele specifieke gebreken er zijn en welke kosten u binnen vijf jaar kunt verwachten voor het nodige onderhoud. Belangrijke delen die onder de loep worden genomen zijn onder meer de fundering, het dak, de trap, het schilderwerk, de keuken, de badkamer en het installatiewerk.

Houd er overigens rekening mee dat deze uitbreiding van het taxatierapport niet het bouwkundig rapport vervangt. Hiervoor is een apart bouwkundig onderzoek nodig.

Meer oog voor energie-prestaties en duurzaamheid

Naast extra focus op bouwkundige aspecten, vindt u vanaf juli dit jaar ook extra informatie over energieprestaties van de woning in het taxatierapport. Deze informatie is van groot belang, omdat het u inzicht geeft in het te verwachten energieverbruik, de kosten hiervan en de milieu-impact. Ook krijgt u inzicht in wat u kunt doen om een woning beter te isoleren en energiezuiniger te maken.

Net als bijvoorbeeld bij wasmachines, worden de energieprestaties van woningen weergegeven met een energielabel: een rode G voor woningen die slecht scoren, en een groene A++++ voor woningen in de zuinigste klasse. Dit energielabel vormt dus een standaard onderdeel van het nieuwe taxatierapport.

Sinds 1 januari 2021 gelden er aanvullende voorwaarden voor het vaststellen van het energielabel van een woning. Heeft uw woning een energielabel van voor die datum? Dan is deze tien jaar geldig na de datum van afgifte. Heeft de woning (nog) geen energielabel? Dan kan enkel een gediplomeerd energieprestatieadviseur bepalen hoe energiezuinig een woning is. Hierbij wordt gekeken hoeveel kWh aan fossiele energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager dit getal, hoe beter de woning geïsoleerd is en hoe hoger de energieklasse.

 Meer weten? Lees dan hier meer over onze taxaties

Tak Makelaardij & Taxaties