Nieuwe regels overdrachtsbelasting 2021

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de Nederlandse regels met betrekking tot de overdrachtsbelasting. In het kort komt het erop neer dat starters tot 35 jaar deze belasting niet meer hoeven te betalen. Kopers van een tweede huis gaan juist meer betalen. Hier hebben we voor u de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet. Maar eerst: waar hebben we het eigenlijk over?

Wat is overdrachtsbelasting precies?

Iedereen die in Nederland een woning, bedrijfspand of stuk grond koopt, krijgt te maken met de overdrachtsbelasting. Dit geldt dus ook voor Belgische of Duitse mensen die in Nederland een huis kopen. De overdrachtsbelasting is de belasting die u dient te betalen voor het kopen van het huis. Dit is een percentage van de koopsom. Dit percentage is afhankelijk van uw situatie en kan veranderen over tijd. In 2011 was het bijvoorbeeld nog 6%, voordat het verlaagt werd naar de huidige 2%.

Regels en tarieven overdrachtsbelasting in 2020

In 2020 zijn de regels voor de overdrachtsbelasting simpel. Iedereen die een woning koopt, betaalt 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs. Het maakt dus tot eind 2020 niet uit of u zelf in het huis gaat wonen, wat uw leeftijd is, hoeveel huizen u al heeft of wat uw eigen vermogen is.

Regels en tarieven overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021

Per 1 januari is het tarief dat u betaalt afhankelijk van uw leeftijd en wat u met de woning gaat doen:

Bent u jonger dan 35 en gaat u er zelf permanent in wonen? Dan krijgt u vrijstelling van de overdrachtsbelasting en betaalt u dus 0%.
Bent u 35 jaar of ouder en gaat u zelf permanent in het huis wonen? Dan betaalt u 2% belasting aan de staat. Koopt u een woning waar u niet zelf in gaat wonen, bijvoorbeeld een vakantiewoning, een woning voor een kind of een woning die u gaat verhuren? Dan betaalt u het nieuwe verhoogde tarief van 8%.
Koopt u samen met uw partner een huis om permanent in te wonen? En is één van u jonger dan 35 en de ander 35 jaar of ouder? Dan betaalt enkel degene van 35 jaar of ouder 2% belasting over het eigen deel. De ander wordt vrijgesteld en betaalt 0%.
Wilt u meer weten over de nieuwe regels en de overdrachtsbelasting in 2021? Kijk dan ook eens op de website van de rijksoverheid.

Heeft u vragen over de nieuwe regels en wat deze voor u als koper of verkoper betekenen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

Tak Makelaardij & Taxaties