Zeven voordelen van wonen in de gemeente Sluis

Mensen van buiten de regio vinden het toch vaak een beetje een gek idee: wonen in West-Zeeuws-Vlaanderen. Totdat ze er zelf gaan wonen. Dan willen ze er vaak nooit meer weg. Begrijpelijk, want het is hier fantastisch. Twijfelt u om hier te komen wonen of wilt u iemand anders overtuigen? Lees dan snel verder. We hebben zeven voordelen van wonen in de gemeente Sluis op een rijtje gezet.

1. Gemeente sluis ligt dichtbij België

We horen het geregeld als we moeten uitleggen waar we wonen: “West-Zeeuws-Vlaanderen, ligt dat niet helemaal aan de zuidwester rand van Nederland, aan de grens met België?” Klopt! Geen speld tussen te krijgen. Alleen wat daarbij weleens vergeten wordt, is dan de wereld niet stopt aan de grens bij België. Sterker nog, er gaat een wereld open. Vanuit onze gemeente staat u binnen een half uur in Brugge en Knokke, binnen een uur in wereldsteden als Gent en Antwerpen en binnen anderhalf uur zelfs in Brussel of Lille. We wonen dus heel centraal!

Ook cultureel ligt België dichtbij ons. Zeeuws-Vlamingen stressen niet zo snel. Geen streek in Nederland is zo Bourgondisch als Zeeuws-Vlaanderen, met haar rijke café- en verenigingsleven, de gemoedelijke mensen die je nog dagelijks groeten en de vele toprestaurants, waar nog ouderwets van het leven genoten wordt.

2. Het gekrijs der meeuwen op schone Zeeuwse stranden

Een genot voor de Zeeuwse vogelliefhebber en een strijdroep van vrijheid en onafhankelijkheid: het gekrijs der meeuwen. Wie een meeuw hoort, weet dat het strand en de zee nooit ver weg zijn. En dat is overal in de gemeente Sluis. U woont nergens langer dan een kwartier rijden van het strand. Wij zijn omgeven door de Noordzee en de Westerschelde en hebben stranden om trots op te zijn. Jaarlijks behoren onze mooie brede stranden tot de schoonste van Nederland. Niet alleen in de zomer is het er heerlijk toeven. Het gehele jaar door kunt u er heerlijk uitwaaien, hardlopen, haaientanden zoeken, vissen, surfen, kiten of luisteren naar het gekrijs der meeuwen.

3. Betaalbare woningen in West-Zeeuws-Vlaanderen

De woningmarkt in Nederland is behoorlijk verhit. Ook in de gemeente Sluis zitten de huizenprijzen in de lift, maar deze liggen nog altijd ruim 20% onder het landelijke niveau (bron: CBS). Daarmee is wonen in onze streek een stuk betaalbaarder dan in de aanliggende provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, waar huizen juist veel duurder zijn dan gemiddeld in Nederland. Ook een woning kopen in de Vlaamse grensgemeenten Knokke-Heist, Damme en Maldegem is gemiddeld een stuk prijziger.

Bedenk daarbij dat luxe villa’s en appartementen in Cadzand de gemiddelde prijzen opdrijven. In de meeste plaatsen hoeft u echter niet lang te zoeken voor een woning tot 200.000 euro.

4. Lekker rustig

Op zonnige zomerdagen (die hier trouwen vaker voorkomen dan elders, zie voordeel 5) hebben we soms wel eens te maken met wat vertraging op de weg naar het strand. Verder zijn hier nooit files. En tenzij het toevallig net kermis is, of jaarmarkt, of visserijfeesten, is het overal heerlijk rustig. Dat is niet verwonderlijk, want Sluis behoort tot de top 10 minst druk bevolkte gemeentes van ons land. Wist u dat er in Nederland gemiddeld 502 mensen wonen per vierkante kilometer en dat dit er in onze gemeente slechts 85 zijn? Onze gemeente is dus bijna 6 keer zo rustig als de rest van Nederland en zelfs 16x zo rustig als Zuid-Holland, waar 1374 mensen een vierkante kilometer moeten delen.

5. In de gemeente Sluis schijnt de zon

Wist u dat de zon bij ons per jaar wel 250 uur langer schijnt dan in het oosten van Nederland? En dat we hier altijd in de top staan wat betreft het aantal zonuren per jaar? Het is echt zo! Dat is niet alleen goed nieuws voor wie graag in de zon op het strand zit en bruin wil worden. De zon is ook goed voor uw gezondheid. Zo zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D in uw huid en bevordert het uw mentale gesteldheid.

6. Overal polders en natuur in Zeeuws-Vlaanderen

Ook qua natuurlijke rijkdommen zijn we in de gemeente Sluis goed bedeeld. Wat te denken van het compleet vernieuwde Het Zwin? Of het prachtig uitgestrekte Groote Gat? Om nog maar te zwijgen van de Verdronken Zwarte Polder. En over polders gesproken: buiten de stadskernen is het de afwisseling van kreken en polders die het landschap bepaalt. Dit unieke panorama vindt u nergens anders!

7. Op vakantie in eigen streek

Al deze voordelen van wonen in de gemeente Sluis werken als een trekpleister op toeristen. Daardoor kan het zoals gezegd soms wat druk zijn op de weg naar de kust toe, maar het heeft ook nog een extra voordeel: er is enorm veel te doen. Zeker in tijden van corona is dit fijn. U hoeft niet het vliegtuig in te stappen om te genieten. Vrijwel nergens in Nederland vindt u zoveel goede horeca als in de gemeente Sluis, met overal nieuwe strandpaviljoens, mooie hotels en sterrenrestaurants. Ook qua activiteiten hoeft u niet lang te zoeken. Ga bijvoorbeeld struisvogels kijken op de struisvogelboerderij, ga golfen of huur een elektrisch voertuig.

Tak Makelaardij & Taxaties