Huis verkopen en dan terughuren

In sommige situaties kan het interessant zijn: je huis verkopen en dan terughuren. Tegenwoordig kiezen dan ook best veel mensen voor deze constructie. Het biedt bijvoorbeeld uitkomst als je je huis wilt verkopen aan een kind, maar er wel zelf in wilt blijven wonen. Ook als je - om wat voor reden dan ook – direct je overwaarde wilt verzilveren biedt verkopen en vervolgens zelf huren een oplossing. Maar let op: aan deze constructie zitten ook nadelen. In dit artikel vertellen we je alles over dit onderwerp. 

Huis verkopen en terughuren 

Huis verkopen en vervolgens terughuren in het kort

  • Bij deze constructie verkoop je de woning waarin je woont, om vervolgens een huurcontract af te sluiten met de nieuwe koper.
  • Dit is een veel gebruikte oplossing wanneer je een woning wilt verkopen aan één van je kinderen. Ook kun je verkopen aan een particuliere investeerder of een opkoper.
  • Het belangrijkste voordeel is dat je direct de waarde van je woning als geld ontvangt, minus een eventuele hypotheekschuld. Ook kan je lekker in je eigen woning blijven wonen.
  • Bij verkoop aan een kind laat je deze profiteren van toekomstige waardestijgingen.Houd er wel rekening mee dat je vaste lasten waarschijnlijk omhoog zullen gaan en dat je spaargeld op kan raken. Ook is het fiscaal niet altijd even aantrekkelijk. 

Hoe werkt het verkopen van een woning en vervolgens huren?

Bij de verkoop van een woning om hem vervolgens terug te huren, zijn er grofweg drie opties:

  • Huis verkopen aan kind (of ander familielid).
  • Huis verkopen aan investeerder.
  • De woning verkopen aan een opkoper.

In alle gevallen is het dus eerst zaak om een koper te vinden. Daarna tekenen jullie bij de notaris een verkoopovereenkomst, waarbij ook direct een huurcontract wordt opgesteld. De maandelijkse huur bedraagt doorgaans een bepaald percentage van de verkoopprijs. Als verkoper ontvang je dus direct de waarde van je woning (verminderd met een eventuele hypotheekschuld) en betaal je daarna de koper iedere maand een bedrag aan huur.

Om te zorgen voor een eerlijke opbrengst, raden we in ieder geval bij de verkoop aan investeerders en opkopers aan om je woning te laten taxeren door een taxateur die je zelf kiest en je te laten adviseren door een deskundige makelaar. Op die manier weet je zeker wat je woning waard is en sta je sterker tijdens het onderhandelen. Ook bij de verkoop binnen familie is dit overigens slim om onenigheid in een later stadium te voorkomen.

Waarom een huis verkopen en dan huren?

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij het verkopen en daarna terughuren van je eigen huis een mooie oplossing is. Te denken valt aan de volgende gevallen:

  • Je wilt het huis alvast verkopen aan een kind om ervoor te zorgen dat de volgende generatie alvast vermogen opbouwt.
  • Je gaat met pensioen en hebt naast het huis weinig vermogen. Door het te verkopen heb je wél budget om bijvoorbeeld een wereldreis te maken. 
  • Je wilt verhuizen maar hebt nog geen andere woning gevonden. Op deze manier kun je rustig verder zoeken en kan je kopen zonder te moeten wachten op de verkoop van je oude woning of het risico op dubbele hypotheeklasten te lopen.

Voordelen woning verkopen en dan terughuren

De constructie waarbij je een woning verkoopt om hem daarna direct zelf terug te huren, heeft enkele grote voordelen. Dit zijn de volgende:

  • Je ontvangt direct geld voor je woning, waarmee je vervolgens wat anders kan doen.
  • Je kan in je eigen huis blijven wonen.
  • Je kunt alvast een kind of ander familielid een deel van je vermogen overdragen. Zo betaalt je kind later waarschijnlijk minder erfbelasting. Houd er wel rekening mee dat wanneer je de woning onder de WOZ-waarde verkoopt, dit door de fiscus gezien wordt als een schenking. In dat geval moet je dus schenkbelasting afdragen. Laat je hierover in elk geval goed adviseren.
  • Als huurder zit je niet vast aan je woning, want je kan (mits niet anders bepaald in het huurcontract) maandelijks de huur opzeggen.
  • Je hoeft geen WOZ- en OZB-belasting meer te betalen
  • Onderhoud en reparaties zijn voortaan voor rekening van de verhuurder.
  • Je wordt beschermd door de Nederlandse Huurwet.

De nadelen van een huis verkopen en dan terughuren

Naast de voordelen zijn er echter ook wel wat puntjes van aandacht bij het verkopen en dan je huis terughuren. Het grootste nadeel bij deze constructie is dat het op de lange termijn financieel niet zo gunstig is. De huur die je gaat betalen zal hoger zijn dan de eventuele maandelijkse aflossing van de hypotheek en je profiteert ook niet meer van waardestijgingen van je woning. Tenzij je het geld dat vrijkomt dus weer goed belegt, ga je als het ware interen op je spaargeld. Hierdoor loop je het risico om na een aantal jaar niet voldoende geld meer te hebben om de huur te betalen. Houd daarnaast rekening met het volgende:

  • De verkoopwaarde van de woning kan lager uitvallen dan bij een traditionele verkoop.
  • Je woonlasten gaan omhoog.
  • Omdat je geld niet meer in je eigen woning zit, ga je meer vermogensbelasting betalen.
  • Meer vrij vermogen kan ook van invloed zijn op je toeslagen en eventuele uitkeringen.
  • Je zult voortaan toestemming moeten vragen aan de verhuurder voor veel dingen. Denk aan het onderhuren van de woning of het boren van gaten in de muur.

Alternatieven voor verkopen en dan huren

Overweeg je om je huis te verkopen en dan terug te huren? En doe je dit in de eerste plaats om de overwaarde van je woning te verzilveren? Dan is het goed om te weten dat er nog andere opties zijn. Met een goede overwaarde kun je bijvoorbeeld ook bij de bank een extra lening afsluiten. Daarnaast bieden gemeenten zogenaamde blijversleningen en verzilverleningen aan. Op deze manieren krijg je ook direct extra vrij vermogen en kan je gewoon in je huis blijven wonen. Wat voor jou de beste optie is? Neem vrijblijvend contact op en dan adviseren we je hier graag in.

Tak Makelaardij & Taxaties