Alles over het isoleren van je huis

Vorige maand hadden we het op deze plek over het verduurzamen van je woning. De eerste tip die we toen noemden was om te beginnen met het isoleren van je huis. Tenzij je namelijk in een nieuwbouwwoning woont, kun je veel energie (en dus geld) besparen door extra isolatie aan te brengen. Daarom vertellen we je vandaag alles over het isoleren van een woning. Wat zijn de grootste voordelen van extra isoleren? Hoeveel kun je besparen? Welke opties heb je? En hoeveel subsidie kan je krijgen? Je leest het hier.

 

 

De grootste voordelen van je huis isoleren

  •        Doordat je minder hoeft te stoken, gaat je energierekening omlaag. De investering in isolatie verdien je hierdoor binnen enkele jaren vanzelf terug. En daarna is dus alles winst!
  •       Je woning voelt minder koud aan en je hebt minder last van tocht. Oftewel: meer wooncomfort!
  •        Het energielabel van je woning wordt beter, waardoor de woningwaarde stijgt.
  •       Je gaat minder CO2 uitstoten en draagt zo bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Hoeveel bespaar je met isoleren?

Hoeveel je door het aanbrengen van isolatie bespaart op je gasrekening is afhankelijk van diverse factoren. Zo zal er bij een hoekwoning of een vrijstaand huis meer winst te behalen zijn dan bij een tussenwoning of een appartement. Ook in hoeverre er al isolatiemateriaal aanwezig is speelt mee. Je zal bijvoorbeeld meer besparen als je pakweg je woning met energielabel E opwaardeert naar label B, dan wanneer je gaat van B naar A.

Om je echter een idee te geven van wat je kan besparen, kunnen we kijken naar een gemiddelde hoekwoning met spouwmuur, maar zonder spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie levert je in zo’n woning per jaar een besparing op van ongeveer 850 m³ aan gas. Met een gasprijs van rond de 1 euro per kubieke meter op dit moment (februari 2022, afhankelijk van je energiecontract), bespaar je dus ongeveer 850 euro per jaar.

Hoe kun je een huis isoleren?

In principe kun je alle delen van je huis waar warmte weglekt isolatie aanbrengen. We noemden al de spouwmuur, maar denk ook muren die geen spouwmuur zijn, het dak, de vloer en de ramen. Daarnaast kan het interessant zijn om warmwaterleidingen te isoleren. Benieuwd hoe deze verschillende vormen van isolatie in de praktijk werken? Lees dan verder.

Spouwmuurisolatie

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is een heel effectieve manier van isoleren. Zoals gezegd kun je er flink mee op je energierekening besparen, terwijl de kosten erg meevallen. Reken op 2000 – 3000 euro voor een hoekwoning, en dan krijg je ook nog subsidie. Na ongeveer 3 jaar heb je de gevelisolatie dus al terugverdiend. Bovendien is het een maatregel waar je nauwelijks hinder van ondervindt, omdat het op één dag langs de buitenkant van je woning kan worden aangebracht. Het isolatiemateriaal wordt namelijk in de muur gespoten. 

Uiteraard heb je voor spouwmuurisolatie wel een spouwmuur nodig. Alle woningen vanaf 1930 zijn uitgerust met een spouwmuur, en tot bouwjaar 1975 zijn deze niet standaard geïsoleerd. Van 1975 tot 1991 werden spouwmuren wel voorzien van isolatie, maar is er ook nog veel winst te behalen met extra isolatie.

Wand woning isoleren

Heb jij een woning van voor 1930 of is het om een andere reden niet mogelijk de spouwmuur te isoleren? Of wil je de isolatie van je woning nog verder verbeteren? Dan kun je er ook voor kiezen om de wanden van je woning van binnenuit of van buitenaf te isoleren.

Op beide manieren kun je de isolatiewaarde van je woning flink verbeteren, maar aan beide zitten enkele nadelen. Zo wordt door het aanbrengen van isolatie (voorzetwanden) aan de binnenkant de ruimte in de woning wat kleiner. Breng je het vanbuiten aan? Dan veranderen de afmetingen van je woning en heb je soms een vergunning nodig. Daarnaast is het langs binnen of buiten isoleren van een gevel wat duurder dan spouwmuurisolatie, waardoor de terugverdientijd langer is.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Logisch dus dat veel warmte verloren gaat via het dak van een woning. Met dakisolatie houd je dit tegen, wat je een besparing van enkele honderden tot wel duizend euro per jaar kan opleveren. Het isoleren van een dak wordt doorgaans van buitenaf gedaan, in combinatie met een dakrenovatie. Heb je net een nieuw dak, maar nog geen goede isolatie? Dan kan je een (schuin) dak ook van binnenuit isoleren met bijvoorbeeld PIR-platen of glaswol.

Tip: gebruik je de zolder alleen als rommelzolder? Dan is het wellicht een optie om alleen de zoldervloer te isoleren. Dit is namelijk een stuk voordeliger dan dakisolatie!

Vloer isoleren huis

Woningen die gebouwd zijn voor 1992 beschikken zelden over goede vloerisolatie. Met vloerisolatie kun je dan al snel 500 euro per jaar besparen. De meest eenvoudige manier om een vloer te isoleren, is langs onder, via de kruipruimte. Is er geen kruipruimte of is deze kleiner dan 35 cm? Dan zijn bodemisolatie, isolatie tussen balken (bij houten vloer) of het plaatsen van een nieuwe vloer met isolatie ook goede opties.

Glasisolatie woning

Tot slot is het ook vervangen van de ramen in een woning een effectieve manier om energie te besparen. Met name als je nog enkelglas hebt doe je er goed aan dit zo snel mogelijk te laten vervangen HR++ glas of triple glas. Ook een investering in het vervangen van standaard dubbelglas door nieuw glas verdient zich doorgaans in een jaar of tien terug. Triple glas isoleert nog beter dan HR++-glas, maar dat past niet in alle kozijnen. Als je daarvoor gaat moet je de kozijnen dus ook laten vervangen.

Subsidie voor het isoleren van je woning

Om jou op weg te helpen met het energiezuiniger maken van je woning, en je steentje bij te dragen aan de energietransitie, springt de overheid bij. Zo kan je tot 30% van je investering in isolatiemaatregelen terugkrijgen met de ISDE-subsidie. Hiervoor moet je wel minimaal twee energiebesparende maatregelen nemen, zoals twee vormen van isolatie. Of bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en de aanschaf van een zuinigere cv-ketel. Andere manieren om het isoleren van je woning te financieren zijn het afsluiten van een extra hypotheek, het aanvragen van een lagere hypotheekrente of een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds.

Meer weten over het isoleren van je huis, bijvoorbeeld omdat je een woning wilt kopen of verkopen? Aarzel dan niet om even contact met ons op te nemen. Wij adviseren je graag.

Tak Makelaardij & Taxaties