Zonnepanelen in Zeeland

Als provincie met de meeste zonuren is Zeeland bij uitstek geschikt voor zonnepanelen. De zon schijnt hier gemiddeld 10 tot 15 procent meer dan in andere delen van het land, waardoor ook het rendement van zonnepanelen in Zeeland hoger dan gemiddeld is. Dat betekent dus nóg meer milieuwinst en een nóg lagere energierekening! Heb jij een huis in Zeeland, maar liggen er nog geen zonnepanelen op je dak? Dan is dit derde artikel uit onze reeks over het verduurzamen van je woning voor jou. We vertellen je alles over de voordelen, de kosten, de opbrengsten en alles wat je moet weten over het laten plaatsen van zonnepanelen op je Zeeuwse dak.

De voordelen van zonnepanelen op je dak

  •         Je draagt bij aan een beter milieu. Binnen twee jaar heb je de CO2-uitstoot die nodig was voor de productie van de  panelen al bespaart en daarna bespaar je ongeveer 140 kilo CO2 per paneel per jaar.
  •         Zonnepanelen verdienen zichzelf binnen 5 tot 7 jaar terug.
  •         Omdat zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, verdien je de investering dus 4 tot 5 keer terug.
  •         Je bent voor je stroomvoorziening niet meer afhankelijk van wisselende en oplopende gasprijzen.
  •         Het installeren van zonnepanelen is doorgaans binnen een dag gebeurd en vindt buiten plaats. Je ondervindt dus nauwelijks rommel of gedoe.
  •         De verkoopwaarde van je woning gaat omhoog.

Kosten en opbrengsten zonnepanelen in Zeeland

De kosten voor het laten plaatsen en installeren van zonnepanelen op je dak in Zeeland zijn afhankelijk van een aantal factoren. Met name het aantal panelen dat je laat plaatsen bepaalt de prijs, maar ook het type van de panelen en de kosten die de installateur rekent zijn van invloed op het totale kostenplaatje.

Gemiddeld genomen kun je uitgaan van ongeveer 5400 euro inclusief 21% btw voor een complete set van tien zonnepanelen van goede kwaliteit, inclusief omvormer en installatie door een erkend installatiebedrijf. Omdat je de btw terugkrijgt, betaal je hiervoor netto ongeveer 4500 euro.

De gemiddelde opbrengst van een set van 10 zonnepanelen bedraagt in Nederland ongeveer 3200 kWh. Omdat in onze provincie de zon vaker schijnt, kun je zelfs meer verwachten. Afhankelijk van je energiecontract betaal je dit jaar (2022) gemiddeld 25 cent per kWh. Dit betekent dat je met je zonnepanelenset dus ongeveer 800 euro per jaar bespaart onder de huidige energieprijzen. Die 4500 euro heb je dus in minder dan 6 jaar terugverdiend. De 19 jaar die ze daarna nog blijven liggen verdien je er vervolgens nog eens ruim 15.000 euro mee. Kortom: een slimme investering!

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

In principe is ieder dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Je kunt ze zowel op een plat dak als een hellend dak laten installeren. Ook een dakkapel of een garage is geschikt. Het voordeel van een plat dak is dat je ze precies in de richting van de zon kunt laten plaatsen (dus richting het zuiden onder een hoek van 35 – 45 graden). Bij hellende daken heb je hier vanzelfsprekend wat minder vrijheid in, maar dit is geen probleem. Heeft de ene helling van je dak een noordelijke oriëntering en de andere een zuidelijke? Dan kan je maximaal profiteren van de zuidelijke kant en daar de panelen laten plaatsen. Staat je huis een slag gedraaid, en heb je dus de hellingen op het westen en op het oosten? Dan is het rendement per paneel ongeveer 10% lager, maar kan je wel op beide zijden van je dak zonnepanelen laten plaatsen. 

Overigens is het bij oudere daken raadzaam de staat van het dak te laten inspecteren voordat je er zonnepanelen op laat plaatsen. Wat oudere platte daken van hout of staal kan een aanpassing van de constructie nodig zijn in verband met het gewicht. Beton is doorgaans sterk genoeg. Daarnaast kan het slim zijn ook gelijk je dakbedekking te vervangen en eventueel extra isolatie aan te laten brengen. Ook hierdoor gaat je energieverbruik omlaag. En het is logischerwijs een stuk makkelijker om dit allemaal in één keer te doen dan tussentijds de zonnepanelen te verwijderen om het dak te kunnen renoveren.

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn Zeeuwse dak?

Het aantal zonnepanelen dat je op je dak kan laten plaatsen is afhankelijk van het oppervlakte van je dak en eventuele obstakels, zoals een dakraam, een dakkapel en een schoorsteen. Houd ook rekening met schaduw door schoorstenen of cv-pijpjes (zo min mogelijk schaduw is het beste) en dat je de zonnepanelen nooit helemaal tegen de rand aan kan leggen. Bij schuine daken is een marge van 50 cm nodig vanaf de rand. Bij platte daken is dit een meter.

Een enkel zonnepaneel heeft een afmeting van ongeveer 170 x 100 cm. Bij een hellend dak kan je de zonnepanelen tegen elkaar laten plaatsen en heb je voor twee rijen van vijf panelen dus een oppervlak van 2 x 170 + 5 x 100 = 340 x 500 cm nodig. Inclusief de marge moet je dak dus minimaal 390 x 550 cm zijn. Bij een plat dak moet je dak wat groter zijn, omdat je hiervoor een montagesysteem met ballast moet gebruiken. Ook dien je rekening te houden met de schaduw van de panelen zelf. Voor platte daken kun je als vuistregel nemen dat je per 2,5 m² één zonnepaneel kan plaatsen. 

Subsidie voor zonnepanelen in Zeeland

Er is op dit moment geen speciale subsidie voor het laten plaatsen van zonnepanelen in Zeeland, de gemeente Sluis of de rest van Nederland. Wel kun je zoals gezegd de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Dat scheelt toch mooi 21%. Daarnaast kom je voor energiebesparende maatregelen als zonnepanelen in aanmerking voor een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, mits je maximaal 75% van de lening besteedt aan zonnepanelen en de rest aan een andere maatregel. Ook is er de salderingsregeling, waarmee je de door jou opgewekte stroom terug kunt leveren aan je energieleverancier. Deze laatste regeling wordt overigens de komende tien jaar wel afgebouwd, waardoor de opbrengst hiervan omlaag gaat. 
Tak Makelaardij & Taxaties