Is een warmtepomp iets voor jouw woning?

Vrijwel alle nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig opgeleverd met een warmtepomp in plaats van een cv-ketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en gebruikt warmte van buiten om het huis te verwarmen en water te verhitten. Op die manier heb je dus geen gasaansluiting meer nodig en verwarm je je huis zuinig, goedkoop en milieuvriendelijk. Ook in een bestaande woning kan je in veel gevallen een warmtepomp laten installeren. Hiervoor moet je woning wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp en welke aanpassingen eventueel nodig zijn? En waar je nog meer rekening mee moet houden? Dat lees je hier.

  

Waarom een warmtepomp installeren?

Een warmtepomp heeft twee grote voordelen ten opzichte van een conventionele cv-ketel. Ten eerste heb je er geen gas voor nodig en ten tweede maakt hij slim gebruik van de warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht, de grond of het grondwater. Hierdoor kan een warmtepomp rendementen halen tot 500%. Ofwel: uit 1 kWh stroom kun je tot wel 5 kWh warmte halen. Dit maakt zo’n installatie bijzonder energiezuinig. Ter vergelijking: het rendement van de beste HR-ketels ligt rond de 95%.

Deze twee voordelen geven je meer dan genoeg redenen om de aanschaf van een warmtepomp ten minste te overwegen:

-        Je energierekening gaat flink omlaag, waardoor je de aanschafkosten vanzelf terugverdient.

-        Je stoot fors minder CO2 uit. In combinatie met zonnepanelen kan je CO2-uitstoot zelfs naar nul gaan. Bijzonder klimaatvriendelijk dus!

-        Je bent niet meer afhankelijk van oplopende gasprijzen.

-        Een warmtepompsysteem is veiliger dan een systeem op gas.

-        Je woning krijgt een beter energielabel, waardoor de verkoopwaarde stijgt.

-        Je komt in aanmerking voor ISDE-subsidie, waardoor de aanschaf van de warmtepomp een stuk goedkoper wordt.

-        Een warmtepomp verwarmt je huis constanter en is tevens geschikt om je huis mee te koelen. Hierdoor gaat je wooncomfort omhoog.

Verschillende soorten warmtepompen

Er zijn verschillende types warmtepompen, maar de werking is in principe altijd gelijk. Iedere warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen en gebruikt deze warmte om het huis te verwarmen. Bij woningen wordt de warmte in de meeste gevallen uit de buitenlucht gehaald, maar er zijn ook warmtepompen die warmte onttrekken aan het grondwater, de bodem of ventilatielucht. Met deze warmte wordt vervolgens water verwarmd (behalve bij ventilatiewarmtepompen, dan is het de ingaande ventilatielucht). Dit warme water kan vervolgens gebruikt worden om te douchen en voor je radiatoren en/of vloerverwarming.

In nieuwe, goed geïsoleerde huizen wordt in de meeste gevallen gekozen voor een volledig elektrische warmtepomp. Zo’n installatie werkt volledig op elektriciteit. Is de isolatie van je woning minder goed? Dan is een zogenaamde hybride warmtepomp een mooie oplossing. Deze werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt bij zo’n installatie voor het grootste deel van de warmte, en de cv-ketel springt bij als het nodig is. Een mooie tussenoplossing dus!

Let op voldoende isolatie

Een belangrijk verschil tussen verwarmen met een cv-ketel en verwarmen met een warmtepomp, is dat een warmtepomp met water werkt dat minder warm is. Een Hr-ketel werkt met water met een temperatuur van 60 tot 80 graden, terwijl een warmtepomp het water verwarmt tot slechts 45 – 55 graden. Hierdoor gaat het opwarmen van het huis dus wat minder snel en heb je betere isolatie nodig om het goed op temperatuur te houden.

Zoals gezegd heb je voor een volledig elektrische warmtepomp betere isolatie nodig dan voor een hybride pomp. Is jouw woning gebouwd na 1992 en beschikt deze over (goede) muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en HR++-glas? Dan is je woning waarschijnlijk geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp. Is je woning ouder en is er later niet extra geïsoleerd? Dan kun je beter gaan voor een hybride warmtepomp en tegelijkertijd extra isolatie laten aanbrengen. Is je woning slecht geïsoleerd? Dan is het slimmer eerst de isolatie aan te pakken voordat je overschakelt op een warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan in principe wel altijd, maar bij slechte isolatie zal je zien dat de je dan alsnog vaker de gasgestookte cv-ketel gebruikt in plaats van je warmtepomp, wat natuurlijk zonde is.

Is mijn warmteafgiftesysteem geschikt?

Naast goede isolatie dien je ook rekening te houden met het warmteafgiftesysteem van de woning. Oftewel: de radiatoren en eventuele vloerverwarming. Omdat een warmtepomp werkt met een lagere watertemperatuur, worden ook je radiatoren minder heet. Die moeten daarom wat groter zijn dan bij een cv-ketel om dezelfde kamertemperatuur te bereiken. Oudere huizen die later geïsoleerd zijn beschikken vaak al over grotere radiatoren, dus daar zijn doorgaans geen aanpassingen nodig. Ook is het vaak mogelijk om zogenaamde radiatorventilatoren te gebruiken. In het uiterste geval kan het nodig zijn om extra radiatoren op te hangen, radiatoren te vervangen of vloerverwarming te laten installeren.

Warmtepomp en je elektriciteitsaansluiting

Voor een hybride waterpomp zal een standaardaansluiting van 1x35A doorgaans voldoende zijn. Volledig elektrische warmtepompen hebben echter iets meer vermogen nodig, oftewel een 3x25A aansluiting. Controleer dus welke aansluiting je thuis hebt en laat deze eventueel upgraden voordat je overschakelt op volledig elektrisch verwarmen (en koken natuurlijk).

Houd rekening met de buitenunit

Een laatste puntje van aandacht bij het installeren van een warmtepomp in je woning is de buitenunit. Deze heeft ongeveer het formaat van een flinke televisie (90x75x35 is gemiddeld) en dient in de buurt van je woning geplaatst te worden. Houd er ook rekening mee dat de buitenunit wat geluid kan maken. Het is dus slim om hem niet te dicht in de buurt van slaapkamers (en die van je buren).

Kosten warmtepomp laten installeren en subsidie

De kosten voor het laten installeren van een warmtepomp zijn afhankelijk van het type warmtepomp en in hoeverre je woning al geschikt is voor een warmtepomp. Zijn er verder weinig aanpassingen nodig? Dan betaal je alleen voor de warmtepomp zelf en de installatie ervan. De prijzen hiervoor variëren van 5000 euro voor een hybride warmtepomp (inclusief installatie) tot zo’n 14.000 euro voor een krachtige volledig elektrische warmtepomp. Afhankelijk van het type warmtepomp kun je 2250 tot 3750 euro subsidie krijgen voor de complete installatie ervan.

Tak Makelaardij & Taxaties